/vvdlefd5

Sauli Niinistö hoppas att kompromissvilja finns och att nya självstyrelselagen blir klar till Ålands 100-årsjubileum:
Publicerad: fredag, 3 november, 2017 - 15:29, uppdaterad: lördag, 4 november, 2017 - 12:31

Nya talmannen vägrar kompromiss

Vi har kompromissat tillräckligt. Det var nyvalde talmannen i Ålands lagting, Gun-Mari Lindholms ord till Finland i närvaro av republikens president Sauli Niinistö, som öppnade det nya lagtingsåret i dag.

Stunden innan sade presidenten att han hoppades att den nya självstyrelselagen för Åland skulle bli klar innan Åland firar sitt 100 årsjubileum.

- Jag hoppas arbetet med självstyrelselagen går vidare i god anda och att båda sidor har vilja att kompromissa, sa Sauli Niinistö.

Men det vill man alltså inte från åländsk sida längre, kompromisserna i Ålandskommittén räcker. Gun-Mari Lindholm graderade också samarbetet mellan riket och autonomin, klimatet mellan Finland och Åland.

- Vi har inte samma kyliga förhållande som mellan Katalonien och Madrid, men inte heller den ömsesidiga respekt som mellan Danmark och Färöarna, där olikheter respekteras. Vi står någonstans mitt emellan, sade hon.

Fler Nyheter

"EU-platsen en öppen fråga"

Matti Vanhanen intervjuas av Magnus Swanljung, Yle.
-Det är en öppen fråga om Åland har rätt till den tilläggsplats Finland får i Europaparlamentet. Det säger Matti Vanhanen som var statsminister år 2009 när det omtalade principbeslutet togs där Åland lovades en plats om Finland skulle få fler parlamentsplatser.

Hördes i grundlagsutskottet om parlamentsplatsen

Kansliminister Nina Fellman intervjuas av Magnus Swanljung, Yle.
I dag hördes lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliminister Nina Fellman (S) i riksdagens grundlagsutskott om en åländsk EU-parlamentsplats.

"Tillgänglighetslösningar behöver inte bli dyra!

Anna Caldén intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det saknas ofta personer med funktionsvariationer i politiken. Det är en stor brist, anser Anna Caldén, som är ordförande för Sams, samarbetsförbundet för funktionshinder och som i dag besöker Åland.

Bolagisering av högskolan utreds

Göran Djupsund om bolagiseringen
Nu utreds förutsättningarna för en bolagisering av Högskolan på Åland. Landskapsregeringen har gett Göran Djupsund och Henrik Wolff i uppdrag att presentera en utredning den sista oktober.

Greiff ny fritidschef i Jomala

Carl-Johan Greiff har utsetts till ny fritidschef i Jomala.

Nödvändig vinst för hamnbolag

Styrelseordförande Roger Jansson och vd Leif Ahlqvist intervjuas av Marika Kvarnström
Totalt blev det en vinst på drygt 2,2 miljoner euro för Mariehamns hamn år 2017. Det är närmare 500.000 mera än året innan. Hamnbolagets omsättning är drygt 8,3 miljoner euro. Ökade intäkter från hamntrafiken och ökade hyresintäkter är två orsaker till resultatet.

Ömsen utvecklar personförsäkringar

Efter förra veckans besked att Alandia Försäkring säljer verksamheten som gäller person- och reseförsäkringar till Lokal Tapiola satsar nu Ömsen på ett ökat utbud av sina tjänster.

Plasto satsar mer på Norden

John Ekholm intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Leksakstillverkaren Plasto ska satsa mer på den nordiska marknaden. Det säger styrelsemedlemmen John Ekholm som tar ett övergripande ansvar för produktionen och ekonomin.

Dispens för fiskodling

Nordic Trout Ab beviljas dispens från förbudet att föra in vattenbruksdjur till en fiskodlingsplats som inte sanerats för fisksjukdomen VHS.