/vvdlefd5

Sauli Niinistö hoppas att kompromissvilja finns och att nya självstyrelselagen blir klar till Ålands 100-årsjubileum:
Publicerad: fredag, 3 november, 2017 - 15:29, uppdaterad: lördag, 4 november, 2017 - 12:31

Nya talmannen vägrar kompromiss

Vi har kompromissat tillräckligt. Det var nyvalde talmannen i Ålands lagting, Gun-Mari Lindholms ord till Finland i närvaro av republikens president Sauli Niinistö, som öppnade det nya lagtingsåret i dag.

Stunden innan sade presidenten att han hoppades att den nya självstyrelselagen för Åland skulle bli klar innan Åland firar sitt 100 årsjubileum.

- Jag hoppas arbetet med självstyrelselagen går vidare i god anda och att båda sidor har vilja att kompromissa, sa Sauli Niinistö.

Men det vill man alltså inte från åländsk sida längre, kompromisserna i Ålandskommittén räcker. Gun-Mari Lindholm graderade också samarbetet mellan riket och autonomin, klimatet mellan Finland och Åland.

- Vi har inte samma kyliga förhållande som mellan Katalonien och Madrid, men inte heller den ömsesidiga respekt som mellan Danmark och Färöarna, där olikheter respekteras. Vi står någonstans mitt emellan, sade hon.

Fler Nyheter

Varnar för vilseledande fakturor om varumärken

Patent- och registerstyrelsen, PRS, varnar speciellt varumärkesinnehavare för fakturaliknande anbudsbrev.

Bilist fick böter för farlig körning

En 19-årig man har dömts till böter för äventyrande av trafiksäkerheten.

Stal ur polisbil

Under natten tog sig någon in i en olåst polisbil i Mariehamn och stal egendom.

Ålands Radio på plats i Helsingfors

Ålands Radios reporter Fredrik Granlund är på plats i Helsingfors idag med anledning av toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Striktare gränskontroller i och med toppmötet i Helsingfors

Christian Wiklund intervjuas av Amanda Andersson.
Inför dagens toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump i Helsingfors kommer striktare gränskontroller att införas. Detta har gällt sedan den 13 juli och kommer gälla till i morgon den 17 juli.

Hög dödlighet bland honorna hotar ejderstammen

Mikael Kilpi intervjuas av Sara Lindroos.
Ejderstammen hotas allvarligt på grund av hög dödlighet bland de häckande honorna.

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.