Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 december, 2023 - 16:23Uppdaterad: onsdag, 13 december, 2023 - 16:54

Nya LR vill gärna rita om kommunkartan utan tvång

På landskapsregeringens önskelista för den kommande mandatperioden finns kommunsammanslagningar – men man kommer inte att gå in för en tvingande reform. 

Däremot vill man redan nästa år stifta en kriskommunlag som i förlängningen kan leda till att kommuner med stora ekonomiska problem måste gå samman med någon annan kommun, men det är en väg man hoppas kunna undvika.  

Istället vill man uppmuntra till samarbete och minska onödig byråkrati, men några generella ökningar av landskapsandelarna har man inte råd med. 
– Vi hjälper gärna kommunerna så gott vi kan men mera pengar finns det inte ekonomiskt utrymme för, sa Ingrid Zetterman, kansliminister, när regeringsprogrammet presenterades. 

När Ålands Radio frågar fyra av Ålands 16 kommundirektörer hur det ser på programmet är reaktionerna till största del positiva. Men det lämnar ändå öppna frågor om hur kommunernas ekonomi ska förbättras. 
– I avsnittet om kriskommunlagen uppmuntrar de kommunerna att hitta lösningar på egen hand. För vår del handlar det om att hitta 600 000 euro, det spelar ingen roll hur mycket uppmuntran vi får, säger Mattias Jansryd, kommundirektör i Lumparland.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »