Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 november, 2023 - 12:46Uppdaterad: torsdag, 2 november, 2023 - 17:10

Nya hinder på vägen till ny självstyrelselag – lantrådet tror fortsatt att Bygglin-gruppens arbete kan resultera i en större revision

Arbetet med självstyrelselagen har kört på ännu ett farthinder och nu söker man en lösning för de ekonomiska frågor som rör smittskydd. 

–Arbetet har inte stannat på det substantiella, när det gäller frågorna kopplade till ingrepp i personlig frihet och smittskydd är man överens, det som gjort att det nu är fast är att man inte kommit överens om ekonomiska ersättningar, säger lantrådet Veronica Thörnroos. 

Nu ska landskapsregeringen genom sin representant i Helsingfors, Johan Ehn, ta fram en lösning som man hoppas ska kunna fungera som mall också i framtida scenarier där ekonomin blir stötesten i behörighetsfrågor. 

I går rapporterade vi att Bygglin-gruppen fått förlängt mandat till maj. 

–Jag tror det är väldigt svårt att få det färdigt till maj men har vi löst den första delen har vi kommit en bit på väg, säger hon. 

Vad gäller den andra delen i gruppens arbete, ett underlag till en större revision av lagen, tror hon fortsatt att det slutligen kan resultera i en revision. 

–Det är fullt möjligt om det finns ett intresse från Ålands och rikets sida, säger Thörnroos. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »