Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 december, 2018 - 16:15
  • Socialminister Wille Valve. Arkivfoto: Ulf Weman

Nya grupper prioriteras inom tandvården

Nu hör även personer med Ehlers-Danlos syndrom, EDS, och hereditärt angioödem till de prioriterade grupperna, som får högkostnadstak för offentlig sjuk- och tandvård. I samband med att landskapsregeringen slog fast grupperna lade man till de nya kategorierna. De som tidigare fått ta del av ÅHS tandvård finns kvar på listan.

-Det är en direkt konsekvens av vårt tandvårdsprogram. Kategorierna lades till av medicinska grunder, säger socialminister Wille Valve (MSÅ). EDS och hereditärt angioödem är sällsynta sjukdomar på Åland. Anledningen till att EDS kom med på listan är en skrivelse från lokalpolitikern Miina Fagerlund från Finström.
-Vi fick en skrivelsen och bad ÅHS utreda saken, säger Wille Valve.
Två kategorier, gravida och räddningsdykare, ledde till diskussion och den ena kategorin fick fortsättningsvis vara med, medan den andra inte fick det.
-De prioriterade grupperna är prioriterade av medicinska eller sociala skäl och för räddningsdykare är det snarare företagshälsovård. För gravida finns inga medicinska skäl heller men vi har ändå beslutat att ha kvar dem, säger Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »