• Socialminister Wille Valve. Arkivfoto: Ulf Weman
Wille Valve intervjuas av Nina Smeds
Publicerad: tisdag, 4 december, 2018 - 16:15

Nya grupper prioriteras inom tandvården

Nu hör även personer med Ehlers-Danlos syndrom, EDS, och hereditärt angioödem till de prioriterade grupperna, som får högkostnadstak för offentlig sjuk- och tandvård. I samband med att landskapsregeringen slog fast grupperna lade man till de nya kategorierna. De som tidigare fått ta del av ÅHS tandvård finns kvar på listan.

-Det är en direkt konsekvens av vårt tandvårdsprogram. Kategorierna lades till av medicinska grunder, säger socialminister Wille Valve (MSÅ). EDS och hereditärt angioödem är sällsynta sjukdomar på Åland. Anledningen till att EDS kom med på listan är en skrivelse från lokalpolitikern Miina Fagerlund från Finström.
-Vi fick en skrivelsen och bad ÅHS utreda saken, säger Wille Valve.
Två kategorier, gravida och räddningsdykare, ledde till diskussion och den ena kategorin fick fortsättningsvis vara med, medan den andra inte fick det.
-De prioriterade grupperna är prioriterade av medicinska eller sociala skäl och för räddningsdykare är det snarare företagshälsovård. För gravida finns inga medicinska skäl heller men vi har ändå beslutat att ha kvar dem, säger Wille Valve.

Fler Nyheter

Rederi AB Eckerös nyförvärv vållar diskussion i Tallinn

Rederiet Tallinks styrelseordförande Enn Pant ondgör sig i en artikel i den estniska finanstidningen Äripäev över Rederi Ab Eckerös nyinköpta fartyg Finbo Cargo.

Styrelsen säger upp Kraftnät Ålands vd

Kraftnät Ålands styrelse säger upp vd Christian Augustsson.

Ny ekonomichef på ÅHS

Ulrika Österlund har utsetts till ny ekonomichef vid Ålands hälso- och sjukvård; ÅHS.

De åländska bolagen omsatte 2227 miljoner

De åländska företagen omsatte 2.227 miljoner under 2017. Företagens omsättning ökade alltså något, men vinsten minskade.

ÅHS vårdchef tar tjänstledigt

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen har begärt och beviljats tjänstledighet från första juni till den sista december 2020.

Medlemmar tillsattes i centralnämnden för lagtingsvalet

Landskapsregeringen har tillsatt fem personer i centralnämnden för lagtingsvalet i oktober.

Lådbilsrace stänger av gator

Det arrangeras lådbilsrace i Stadshusbacken imorgon lördag mellan klockan 15 och 17.

Stölder och försök till grov skadegörelse

Idag inledde Ålands tingsrätt rätttgången mot en kvinna som är åtalad för en serie brott under vintern 2019. Åtalet omfattar bland annat stölder från ÅMHM och Cityläkarna.

Förvaltningsdomstolen allt mer betydelsefull

HD:s kanslichef Emil Waris om besöket:
Förvaltningsdomstolens roll blir allt viktigare. Det betonades när Högsta förvaltningsdomstolen, HFD:s, president Kari Kuusiniemi och kanslichef Emil Waris nyligen besökte Ålands förvaltningsdomstol och landshövding Peter Lindbäck.