Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 april, 2023 - 13:15
  • Mats Löfström och svenska riksdagsgruppen ska besvara 24 frågor från Petteri Orpo. Pressbild.

Nu har regeringssonderingarna officiellt börjat

I dag, fredag, skickade regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) ut 24 frågor till riksdagsgrupperna som han vill ha svar på senast på tisdag. 
- Det hade spekulerats i att det skulle komma 20 frågor, det kom 24 stycken. Det är många, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Frågorna handlar om hur riksdagsgrupperna ställer sig till bland annat ekonomi, välfärd och integration. 
- Vi i svenska riksdagsgruppen kommer att ha ett extra möte i dag för att börja arbeta med svar på frågorna, säger Löfström. 

Men det inofficiella arbetet började redan innan frågorna skickades ut. 
- Naturligtvis är det så, man har kontakt med kollegor från andra partier och speciellt med medlemmar från Samlingspartiet som blev största parti. Man behöver också komma ihåg i vilket skede processen är och just nu är den på en rätt allmän nivå, nu handlar det om att vaska fram vilka som ska gå vidare i processen, säger Löfström. 

Mats Löfström vill inte spekulera om när en ny regering kan vara på plats. 
- Petteri Orpo har säkert planerat hur han går vidare när han fått in svaren på frågorna. Om han sedan går vidare med skriftliga frågor eller om han bjuder in grupper till muntliga förhandlingar återstår att se, det finns ingen manual, säger Löfström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »