Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 september, 2022 - 06:27Uppdaterad: torsdag, 29 september, 2022 - 12:23
  • En av mätarna som installerades i augusti, foto: Johan Ågren

Nord stream-explosioner uppmättes på Åland

Explosionerna som skadade Nord streams gasrör utanför Bornholm gav utslag på seismiska mätstationer på Åland. Det rapporterar Hufvudstadsbladet, HBL.

Explosionerna som utreds som medvetna attacker gav utslag på tre finländska stationer, på Åland, i Raumo och i Tvärminne i Hangö.

–Det var på gränsen att vi registrerade dem eftersom de ligger så pass långt ifrån, säger Timo Tiira, forskningsdirektör vid Seismologiska institutet vid Helsingfors universitet till HBL.

Experter och regeringar i norden har dragit slutsatsen att det rör sig om medvetet sabotage. Idag kommer också obekräftade rapporter om en fjärde läcka på ledningarna. Man har i utredningsprocessen med hjälp av de seismiska mätningarna kunnat konstatera att det inte rör sig om skador på grund av jordbävningar utan explosioner. Som Ålands Radio rapporterat installerades mätstationerna på Åland i slutet av augusti, tidigare har det endast funnits en station på Åland och den har varit länkad med det svenska seismologiska nätverket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »