Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 september, 2019 - 16:15Uppdaterad: fredag, 13 september, 2019 - 17:18
  • Förtalskampanjer och ryktesspridning gör det svårt att hitta personer som vill stiga upp i talarstolen. Arkivbild

Näthat gör kandidatrekrytering svår

Flera av de åländska partierna har upplevt att påhopp och ärekränkningar online har lett till att det blivit svårare att hitta kandidater inför höstens val.

I Sverige diskuteras att höja straffen för ärekränkning i de fall offren är politiker, något som också har ett stöd i den finska lagstiftningen.
Enligt Camilla Gunell (S), vice lantråd, måste man titta på hur demokratin i framtiden ska tryggas mot nättroll, både genom bestraffning och andra mekanismer.
- Man är oerhört utsatt för förtalskampanjer och ryktesspridning utan någon grund i verkligheten, och det vore viktigt att det är förknippat med någon form av bestraffning. Vi hör från alla partier att det varit svårare att rekrytera kandidater, framförallt kvinnor och i kommunerna, för folk ser vad vi utsätts för online och vill inte vara en del av det, säger Gunell.
Gunell tycker det är viktigt att partierna vinner val på sina sakfrågor istället för genom förtal, men säger också att det kan vara svårt för partier att ta ansvar för vad deras anhängare gör online.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »