Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 september, 2018 - 14:06
  • Vattnet i sjöar samt grundvattnet skyddas på olika sätt, skriver landskapsregeringen i svaret på en fråga i lagtinget. Arkivfoto från Borgsjön

"Mycket görs för att skydda vattnet"

Mycket arbete pågår inom både landskapsregeringen och andra organisationer för att skydda vattnet i sjöar och grundvattnet. Det svaret ger miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat, och lantråd Katrin Sjögren, liberal, med anledning av att centerns lagtingsledamot Runar Karlsson med flera frågat vad landskapsregeringen avser göra för att säkerställa en tillräcklig tillgång av rent sötvatten på hela Åland.

Ministrarna nämner bland annat att en VA-plan tas fram för att säkerställa dricksvattenförsörjningen och behandlingen av avloppsvatten. De nämner att förslag till våtmarkslösningar har utarbetats inom avrinningsområdet till Ålands vattens dricksvattentäkter och att landskapet betalar stöd så att bolaget ska kunna genomföra vattenvårdsprojekt. Man påpekar också att en ny större reservvattentäkt ska utses.

Vidare skriver landskapsregeringen att man tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram en bevattningsstrategi och under hösten ska man ta fram ett faktaunderlag gällande de mest intressanta sjöarna för bevattningsvatten. Det underlaget ska ligga till grund för ändrade bestämmelser om lägsta uttagsnivåer i sjöarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »