Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 14 maj, 2023 - 20:30Uppdaterad: söndag, 14 maj, 2023 - 20:30
  • Polismannen som dömts för misshandel får eventuellt en anmärkning men får behålla sin tjänst, uppger polismästare Johan Pawli.

Misshandelsdömd polisman får jobba kvar – får eventuellt en anmärkning

Polismannen som använde en elpistol mot en intagen man och senare dömdes i både tings- och hovrätt för misshandel kommer att få behålla sin tjänst.

Som Ålands Radio rapporterat om nekades polismannen prövningstillstånd av Högsta domstolen vilket innebär att hovrättens dom nu vunnit laga kraft.

– En uppsägning kommer inte att komma på fråga, det är oskäligt. På Åland skulle det dessutom innebära ett yrkesförbud, då det inte heller skulle gå att vara polis i Finland eller Sverige. Det blir oproportionerligt, säger polismästare Johan Pawli.

Pawli framhåller att polismannen fram tills domen var klanderfri och att polismyndighetens uppfattning under processens gång var att allt hade gått rätt till.

"Enskild incident"

Polismannen kan komma att få en anmärkning, ett beslut som kommer att fattas efter en helhetsbedömning av situationen.

Pawli hoppas att allmänheten kan se händelsen som en enskild incident, och enligt honom är det viktigaste att polismyndigheten tar till sig domen och ser till att det här inte upprepas.

Det var i februari 2020 som polismannen två gånger använde en elpistol mot en intagen man. Mannen ansågs självdestruktiv och hade vägrat att ge ifrån sig en madrass. Rätten ansåg att användandet av elpistolen varken var nödvändigt eller motiverat och hovrätten slog fast att händelsen var psykiskt förnedrande för den intagne mannen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »