Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juli, 2023 - 06:08Uppdaterad: tisdag, 18 juli, 2023 - 10:25

Markusbölefjärden mår bättre – Långsjön sämre

Markusbölefjärden, som under de senaste åren mått dåligt, har under sommaren börjat må bättre.

Det berättar Ia Eklund och Juni Westerberg som under sommaren jobbar med att varje vecka göra provtagningar i de åländska vattentäkterna. Bäst mår Dalkarby träsk och sämst mår Långsjön. 

Om pH-värdet är för lågt så kan det ske kemiska reaktioner i form av att det släpps ut järn eller andra metaller i sjön som kan vara svåra att rengöra bort och låg syrehalt kan göra så att det släpps fosfor från sediment och liknande från marken som också blir svårare att rena bort, säger Eklund.  

I och med den minskade tillgången av dricksvatten från sjöar har diskussioner om möjligheten att inskaffa en avsaltningsanläggning, varit upp till debatt tidigare i år. Eklund och Westerberg menar dock att en avsaltningsanläggning inte kommer behövas i det första taget och att det viktigaste är att man har kontinuerliga diskussioner och information om hur vattnet i vattentäkterna mår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »