Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 maj, 2022 - 05:55

Man tog med sig fornfynd utomlands – anmäls av LR

Landskapsregeringen har polisanmält en man som hittat fornföremål med metalldetektor i Kyrkby i Eckerö.

Mannen rapporterade i början av maj in de cirka 40 upphittade föremålen till LR men under beredningen framkom att mannen tagit dem med sig hem till Sverige, istället för att direkt lämna dem till kulturbyrån. 

–Sker något i strid med lagen ska vi anmäla det. Han har agerat helt rätt med blanketten och tagit bilder, det som gick på tok i det här fallet var att fynden fördes ut ur landet. Det står också på blanketten att fynden ska lämnas in i skyndsam ordning, säger Jenni Lucenius, antikvarie på Kulturbyrån. 

Nu har LR begärt att få tillbaka föremålen för att kunna undersöka dem vidare. 

–När vi fått in dem kan vi ytterligare konstatera vad det är för föremål och om man kan anta att de är från en fast fornlämning, säger Lucenius. 

På Åland får man inte metalldetektera på kända fasta fornlämningar. Det är dock i övrigt tillåtet att detektera med markägares tillstånd men hittar man ett föremål som man bedömer är ett fornföremål ska man omedelbart sluta gräva och anmäla till myndigheter. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »