Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 oktober, 2022 - 17:14Uppdaterad: fredag, 14 oktober, 2022 - 17:40

LR vill upphäva styrelsen för polismyndigheten

Landskapsregeringen vill upphäva styrelsen för Ålands polismyndighet.

Poängen med styrelsen när den tillsattes 2014 var att den skulle styra, leda och övervaka polisverksamheten. Styrelsen skulle föra diskussioner gällande polismyndigheten i de politiska grupperna och förankra besluten politiskt. Mötena har hållits två till fyra gånger om året och tar omkring tre arbetsdagar att förbereda för polismästaren och övrig ledning. Ett arbete som uppfattas som omfattande i relation till nyttan. Både polismyndigheten och landskapsregeringen är ense om att styrelsen inte uppnått önskad effekt.

Dock anser landskapsregeringen att det är viktigt att polismyndigheten fortsätter ha en dialog med allmänheten. Istället för att ha en styrelse ska landskapsregeringen se till att polisärenden vid behov istället förankras i lokalsamhället, särskilt de grupper som kan ha svårt att få sin röst hörd och som ofta representeras av tredje sektorn, exempelvis unga, sexuella minoriteter, handikappade och så vidare.

Beslutet behöver klubbas igenom i lagtinget innan det färdigställs.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »