Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 januari, 2024 - 19:00Uppdaterad: torsdag, 18 januari, 2024 - 19:00

LR vill ta ett steg bort från ministerstyre och sluta med papper

Genom ett nytt delegeringsbeslut vill landskapsregeringen minska ministerstyret och samtidigt avbyråkratisera förvaltningen.

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) förklarar att man förnyat rutinerna för att tydliggöra vilka ärenden som kan fattas direkt av tjänstemän och som inte kräver politisk inblandning. Genom det här vill man påskynda handläggningen och undvika onödigt arbete. Den största förändringen har skett inom infrastrukturavdelningen.

– Infrastrukturministern har fattat väldigt detaljerade beslut som bra kan fattas på tjänstemannanivå och det här har vi rett upp nu, säger Sjögren.

Stora beslut, om till exempel servicenivåer och investeringar, ska fortsättningsvis fattas politiskt. En annan förändring inom landskapsregeringen är att lantrådet och ministrarna kommit överens om att i den mån det är möjligt sluta använda papperskopior.

– Väldigt mycket papper används eftersom alla beslut och underlag skrivs ut, men från och med nu är vi digitala i så stor utsträckning som möjligt. Vi vill också ha ett system som fungerar med digitala underskrifter, säger Sjögren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »