Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 november, 2011 - 15:31Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

LR vill att klumpsumman höjs

Landskapsregeringen vill att klumpsumman till Åland höjs och nu skickas ett brev om detta till finansministeriet. Landskapet framför i huvudsak två argument för att en höjning borde genomföras. Den åländska befolkningen har ökat och när självstyrelselagen år 1993 antogs var befolkningen 0,49 procent av totalbefolkningen, idag utgör den kring 0,52 procent. Dessutom står det i den lag som reglerar klumpsumman att summan kan ändras om statsbokslutet genomgår ändringar som inverkar på klumpsumman. Ändå har ingen ändring av klumpsumman hittills gjorts. Landskapsregeringen träffade finansminister Jutta Urpilainen i oktober och påpekade detta för henne. Just nu ligger klumpsumman till Åland på 0,45 procent av statsbudgeten, men i brevet framgår inte hur mycket landskapsregeringen vill att summan höjs.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »