• Mats Perämaa, finansminister. Arkivfoto: Ulf Weman.
  • Harry Jansson, centern. Arkivfoto: Ulf Weman.
Mats Perämma (Lib) och Harry Jansson (C) intervjuas av Emma Lindvall:
Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 05:46, uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 10:13

LR stänger inte dörren till nytt lagförslag om fastighetsskatten

Landskapsregeringen stänger inte dörren till ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, trots att det förra förslaget fälldes av såväl högsta domstolen, Ålandsdelegationen och presidenten.

Det framkom under gårdagens möte mellan Centerpolitikern Harry Jansson och finansminister Mats Perämaa (Lib). Jansson menar att oppositionen också fortsättningsvis är beredda att lämna in en lagmotion i frågan.

- Bägge alternativ är öppna. Man kan säga att oppositionen kommer att agera om inte landskapsregeringen gör det. Men Perämaa stänger inte dörren för ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, säger Harry Jansson.

Man ska träffas i mitten på augusti och titta på hur grunden till en ny fastighetsskattelag, som retroaktivt kunde korrigera skatteutfallet, kan se ut. Framförallt är det motiveringarna som man måste jobba med i den nya versionen.

- I samband med att vi förbereder lagstiftningen som ska gälla för 2019 och framåt tittar vi en sista gång på eventuella möjligheter att lösa frågan retroaktivt, säger Mats Perämaa.

Fler Nyheter

Allt fler turister campar

De totala övernattningarna på Åland minskade något, men allt fler av de turister som kommer hit väljer att campa. Det framgår av statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Misshandel på kryssning

Igår kallades polisen till ett av kryssningsfartygen då en person uppgett att hen blivit misshandlad av sin partner.

Positivt att ungdomar är med på bildningnämndens möten

Cajsa Kronström, Noel Rönnberg och Kjell Nilsson
I ett drygt år nu har en elev från Övernäs och en från Strandnäs skolor varit med på möten i Mariehamns bildningsnämnd. Och under den första tiden är omdömena positiva.

Ingen snabbtur för Björköbor på valdagen

Kumlinge kommun får inte ekonomiskt understöd från landskapet för taxibåt mellan Björkö och Kumlinge på riksdagsvaldagen den 14 april.

Kultmack blir museum

Edos mack ska få nytt liv.

”Yrkesfiskare är en hotad art”

Camilla Gunell och Roger Nordlund om utmaningarna:
Tillgång till lokalproducerad fisk och behov av stödåtgärder för yrkesfiskare på Åland diskuterades när vicelantrådet Camilla Gunell (S) presenterade lagförlaget för fiskereglering i lagtinget idag.

Sakkunnigutlåtande krävs om utsläpp från Fifax

Skogsägaren Ture Sandholm intervjuas av Peter Grönholm:
Nu kräver polisen att landskapet ger ett sakkunnigutlåtande om utsläppen från Fifax.

Kommunsammanslagning stöds av Geta

Geta kommunstyrelse är positiva till en kommunreform. Det framgår av protokollet från sammanträdet i går.

Fokus på pojkars psykiska hälsa

I april arrangerar Kvinnofridslinjen, landskapsregeringens samarbetspartner, en kurs som ska motverka sexualiserat våld, könsnormer och trakasserier.