• Mats Perämaa, finansminister. Arkivfoto: Ulf Weman.
  • Harry Jansson, centern. Arkivfoto: Ulf Weman.
Mats Perämma (Lib) och Harry Jansson (C) intervjuas av Emma Lindvall:
Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 05:46, uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 10:13

LR stänger inte dörren till nytt lagförslag om fastighetsskatten

Landskapsregeringen stänger inte dörren till ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, trots att det förra förslaget fälldes av såväl högsta domstolen, Ålandsdelegationen och presidenten.

Det framkom under gårdagens möte mellan Centerpolitikern Harry Jansson och finansminister Mats Perämaa (Lib). Jansson menar att oppositionen också fortsättningsvis är beredda att lämna in en lagmotion i frågan.

- Bägge alternativ är öppna. Man kan säga att oppositionen kommer att agera om inte landskapsregeringen gör det. Men Perämaa stänger inte dörren för ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, säger Harry Jansson.

Man ska träffas i mitten på augusti och titta på hur grunden till en ny fastighetsskattelag, som retroaktivt kunde korrigera skatteutfallet, kan se ut. Framförallt är det motiveringarna som man måste jobba med i den nya versionen.

- I samband med att vi förbereder lagstiftningen som ska gälla för 2019 och framåt tittar vi en sista gång på eventuella möjligheter att lösa frågan retroaktivt, säger Mats Perämaa.

Fler Nyheter

Avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändras igen

Efter kritiken mot de långa avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändrar landskapsregeringen reglerna.

Villkorligt fängelse för bilkörning

Olovlig körning, straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, tredska mot polis, fordonsskatteförseelse.

Varutransporterna orsakade debatt i lagtinget

Veronica Thörnroos (C) och Mika Nordberg (M) debatterar:
Diskuterar vi samma sak? Det undrade centerns Veronica Thörnroos under gårdagens lagtingsdiskussion om hur varutransporterna i skärgården ska skötas från den första januari 2019.

ÅMHM-taxor börjar gälla från årets början

ÅMHM:s taxor när det gäller tillståndsavgifter och tillsynsärenden börjar gälla från årets början.

Köttbesiktningsavgifter slopas

Wille Valve och Johannes Dahlman intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Slakterinäringen befrias helt från köttbesiktningsavgiften år 2019. -Det här är en extraordinär åtgärd som görs på grund av den pressade situation som livsmedelsklustret har till följd av årets torka, säger social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M). Han säger att det rör sig om en årlig summa på 20.000 euro.

Landskapsfinansierat projekt ska göra Åland till Finlands Toscana

Therese Flöjt, Nina Olin och Camilla Gunell intervjuades av Martina Eriksson
Åland ska bli Finlands Toscana i projektet Mat Åland 2021. Idéen med projektet är att höja Åland som matdestination och lyfta livsmedelsklustret på Åland, säger Terese Flöjt som är styrelseordförande för Visit Åland.

ÅF-motion om skatteavdrag

Beskatta låga pensionsinkomster lindrigare än idag skriver Ålands Framtids Axel Johnsson och Brage Eklund.

Elbussar hellre än miljödiesel

- Det bästa hållbara alternativet för stadens kollektivtrafik är att förbereda den för eldrift. De skriver Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin i ett utlåtande till infrastrukturnämnden.

1000 har skrivit på medborgarinitiativ om spel

Nu har 1000 ålänningar skrivit på medborgarinitiativet ”Tips, lottospel och tidigare spelprodukter på Åland” som några spelombud startade den 30 november.