• Mats Perämaa, finansminister. Arkivfoto: Ulf Weman.
  • Harry Jansson, centern. Arkivfoto: Ulf Weman.
Mats Perämma (Lib) och Harry Jansson (C) intervjuas av Emma Lindvall:
Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 05:46, uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 10:13

LR stänger inte dörren till nytt lagförslag om fastighetsskatten

Landskapsregeringen stänger inte dörren till ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, trots att det förra förslaget fälldes av såväl högsta domstolen, Ålandsdelegationen och presidenten.

Det framkom under gårdagens möte mellan Centerpolitikern Harry Jansson och finansminister Mats Perämaa (Lib). Jansson menar att oppositionen också fortsättningsvis är beredda att lämna in en lagmotion i frågan.

- Bägge alternativ är öppna. Man kan säga att oppositionen kommer att agera om inte landskapsregeringen gör det. Men Perämaa stänger inte dörren för ett nytt lagförslag om fastighetsskatten, säger Harry Jansson.

Man ska träffas i mitten på augusti och titta på hur grunden till en ny fastighetsskattelag, som retroaktivt kunde korrigera skatteutfallet, kan se ut. Framförallt är det motiveringarna som man måste jobba med i den nya versionen.

- I samband med att vi förbereder lagstiftningen som ska gälla för 2019 och framåt tittar vi en sista gång på eventuella möjligheter att lösa frågan retroaktivt, säger Mats Perämaa.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.