Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 oktober, 2021 - 11:01Uppdaterad: måndag, 4 oktober, 2021 - 13:16
  • Svenska Sjöfartsverket vill höja lots- och farledsavgifterna nästa år. Foto Malin Henriksson.

LR motsätter sig förhöjda farledsavgifter

Landskapsregeringen motsätter att svenska Sjöfartsverket höjer farledsavgifterna för nästa år.

Sjöfartsverket föreslår en höjning av farledsavgifterna med 9,1 procent och lotsavgifterna med 10 procent. Landskapsregeringen uppmanar Sjöfartsverket att ompröva sina förslag och påpekar att de samhällsekonomiska konsekvenserna för Ålands del skulle bli betydande.

-Sjöfarten är för den åländska ekonomin och har under en mycket lång tid varit motorn kring vilken en bredd av företag inom tjänstesektorn har växt upp så som logistik, handel, byggnation, finansiella transaktioner och turism. Åland har haft goda transportförbindelser under flera årtionden till Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn samt till Åbo, Helsingfors och Nådendal. Sysselsättningsmässigt, ekonomiskt, transportlogistiskt och med beaktande av försörjningsberedskapen är transportförbindelserna för såväl personer som gods centrala för Åland, skriver LR i ett svar till svenska Sjöfartsverket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »