Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 april, 2023 - 05:45Uppdaterad: fredag, 14 april, 2023 - 05:45

LR lovar utvärdera barnomsorgslagens effekter

Familjeledighetsreformen väntas också påverka kommunernas utgifter för barnomsorgen, det är en av anledningarna till att landskapsregeringen vill vänta två år med att utvärdera eventuella merkostnader för barnomsorgslagen.

I går rapporterade vi att många dagverksamheter på fasta Åland upplever ett ökat tryck på sina enheter.

Annika Hambrudd (C), utbildnings- och kulturminister, menar att det är svårt att utvärdera innan man sett båda reformernas effekter.  

– Vi tog del utav de konsekvensbedömningar som man gjorde i riket inför den nya familjeledighetsreformen och även där kom man fram till att det var svårt att utvärdera vad de ekonomiska effekterna kommer att bli eftersom det handlar om hur föräldrarna kommer att använda systemet, säger hon. 

Hambrudd menar också att man kommer följa upp och utvärdera hur situationen fortskrider och att kommunerna ska kompenseras ekonomiskt om det behövs. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »