Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 oktober, 2021 - 12:12Uppdaterad: fredag, 15 oktober, 2021 - 17:47

LR åter kritisk till rikets inreseregler

Landskapsregeringen ställer sig kritisk till riksregeringens planerade förordning gällande undantag att visa upp covid-19-intyg.

I ett pressmeddelande skriver landskapsregeringen att det under ett muntligt hörande framkommit att incidensgränsvärdet för kravet på covid-19-intyg ska vara 25 per 100.000 invånare. Något som skulle innebära att Sverige inte är ett av de länder som undantas kravet från obligatoriska hälsokontroller i gränstrafiken.

I en skrivelse till Social- och hälsovårdsministeriet framför landskapsregeringen att de anser att förordningen inte skulle vara förenlig med ”social- och hälsovårdsutskottets ändringsförslag och grundlagsutskottets påpekande om att gränstrafiken mellan Åland och Sverige bör granskas på samma sätt som undantagen för de nordliga gränsområdena”

Dessutom anser landskapsregeringen att regeringens förfarande strider mot självstyrelselagen. Landskapet hördes under ett muntligt hörande, men det uppfyller inte lagens krav, anser de.

Förordningen planeras att träda i kraft imorgon lördag. I fredagens Åland idag kunde du höra social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson om de nya reglerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »