Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juli, 2023 - 06:34Uppdaterad: tisdag, 18 juli, 2023 - 12:14
  • Genrebild. Potatisen på bilden är inte angripen. Foto: Rasmus Olin.

Livsmedelsverket påminner om kontroll av coloradoskalbaggen

Risken att coloradoskalbaggen transporteras till Finland är större i och med den varma försommaren och de senaste veckornas fronter, meddelar Livsmedelsverket.

Coloradoskalbaggen, som i Finland främst lever på potatisblast, har konstaterats i landet 2021 och 2016. Den kan orsaka betydande skador på potatisväxter och är en karantänskadegörare.  

Livsmedelsverket uppmanar odlare att kontrollera sina potatisbestånd. Man känner igen coloradoskalbaggen som vuxet djur med en längd på en centimeter, tio svarta ränder på ryggen och orange, svartprickig främre rygg.  

Knut H. Andersson vid Ålands Hushållningssällskap säger till Ålands Radio att coloradoskalbaggen inte förekommit på Åland tidigare. Man har inte sett den i år och hoppas inte heller att den kommer hit. Han uppmanar också att följa med potatisväxterna ifall att coloradoskalbaggen skulle dyka upp här. Vid misstänkt förekomst av coloradoskalbagge uppmanar Andersson att man anmäler det till landskapsregeringens växtinspektion och att man inte påbörjar någon egen bekämpning. Det är sedan landskapsregeringen som tar beslut om åtgärder och bekämpning.

 

Uppdaterad med att det är landskapsregeringen man ska anmäla eventuell förekomst till.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »