Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 oktober, 2016 - 06:45Uppdaterad: torsdag, 13 oktober, 2016 - 07:16
  • Gun-Mari Lindholm tycker att självstyrande regioner med lagstiftningsmakt kunde få en del av parlamentsplatserna som blir lediga om Brexit genomförs. Arkivfoto: Nina Eriksén.

Lindholm lyfte frågan om Ål-in

Bilda en kommitté som på objektiva grunder och med tydliga kriterier föreslår och stödjer att regioner med konstitutionell lagstiftningsmakt får rätt att erhålla en europaparlamentsplats. Det förslaget förde Ålands representant Gun-Mari Lindholm fram i samband med regionkommitténs plenarsession den här veckan.

Gun-Mari Lindholm berättar i ett pressmeddelande att hon lyft frågan om vad som händer om britternas avsikt att lämna det europeiska samarbetet blir verklighet.

- Jag sände ett mail på förhand till Finlands delegation om att vi kunde ta initiativ till en kommitté. En del av de platser som blir lediga i samband med Brexit kunde tilldelas självstyrande regioner med lagstiftningsmakt, skriver Lindholm.

Finlands delegation svarade att man vill besöka Åland på nytt för att lära sig mer om Ålands särskilda ställning inom Finland.

Även i sin politiska grupp inom regionkommittén där nästan alla medlemsländer ingår tog Lindholm upp frågan om att bilda en kommitté.

- Initiativet fick delvis stöd men ansågs vara väl tidigt väckt, skriver Lindholm.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »