Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2013 - 06:18Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Lång väg till egen kyrka

Borgå stifts biskop, Björn Wikström, tror det kan bli stora konsekvenser om den åländska kyrkan blir mer självständig. Framför allt är han rädd för att svenskans roll i kyrkan i riket försvagas om Åland går sin egen väg. Biskopen var på Åland igår och träffade åländska kyrkoherdar och representanter från kyrkofullmäktigen för att diskutera frågan och lovade att den ska tas upp i stiftet i april. Men även om stiftet tar upp frågan så lär det dröja flera år innan det kan bli verklighet. Det är Mariehamns, Jomalas, Finström-Getas och Lemland-Lumparlands församlingar som tagit initiativet till en mer självstyrd kyrka. Som motiv framförs bland annat att kyrkan skulle komma närmare folket och att åländska församlingar vill bestämma vilka som ska få anställning inom församlingen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »