Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 november, 2022 - 06:15Uppdaterad: onsdag, 2 november, 2022 - 06:45
  • Landskapsläkare Knut Lönnroth. Arkivbild.

Landskapsläkaren riktar kritik mot fördelning av Paf-medel

Landskapsläkare Knut Lönnroth är kritisk till att Paf-medel finansierade en föreläsning som nyligen arrangerades av föreningen Ålands hälsoalternativ. Föreläsningens tema var funktionsmedicin och precisionshälsa.

Knut Lönnroth menar att det i efterhand inte är rimligt att föreningen beviljats 2.990 euro i Paf-medel för ändamålet.

-Framförallt eftersom det visade sig att det handlade om marknadsföring, säger han.

Föreläste gjorde läkaren Nils Edelstam från den privata kliniken Funmed Stockholm. Knut Lönnroth, som närvarade under föreläsningen och deltog i ett panelsamtal efteråt, säger att merparten av föreläsningen inte var direkt marknadsföring, men att det fanns mellan raderna och i slutklämmen. Han är inte principiellt emot att Paf-medel går till föreläsningar om framtidsmöjligheter inom sjukvården och prevention.

-Men det är bättre att ett sådant initiativ kommer från ett neutralt håll och inte är kopplat till marknadsföring, säger han.

Knut Lönnroth menar att diskussionen under panelsamtalet var bra.

-Men även om det kändes ganska balanserat efter att jag hade fått säga mitt och vi hade stött och blött de här frågorna, så tänker jag att man kanske behöver se över kriterierna för att ge Paf-medel. Det tycker jag borde vara ett ganska tydligt kriterium: är det marknadsföring så är det de egna marknadsföringspengarna som ska användas till det.

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) har förståelse för Knut Lönnroths kritik.

- Nu under nästa år ska vi se över Paf-kriterierna och då är det bra att det här kommer upp så att vi kan ta med det i diskussionerna, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »