Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 december, 2016 - 10:35Uppdaterad: torsdag, 22 december, 2016 - 13:50
  • Landshövding Peter Lindbäck tycker det är bra att fiskefrågan förs till HD. Foto: Bengt Hannus.

Landshövdingen stöder att fiskefrågan förs till HD

Det är bra att landskapsregeringen tar frågan om fiskekvoterna till Högsta domstolen. Det anser landshövding Peter Lindbäck, samtidigt Ålandsdelegationens ordförande.

- Det kommer säker fler frågor som kommer upp där frågan om samråd mellan riket och Åland enligt självstyrelselagen tolkas olika, säger Lindbäck.

Han förutspår att Högsta domstolen kommer fram till att förhandlingar skall föras mellan riket och Åland tills man är överens, och går inte det bör frågan gå till Ålandsdelegationen som ger en rekommendation, vilken brukar följas. Alternativet är att det efter förhandlingar blir så att riket ändå bestämmer.

Tvisten mellan landskapsregeringen och jord- och skogsbruksministeriet är att man från landskapets sida inte anser att förhandlingar förts, utan att ministeriet vill bestämma direkt över den åländska fiskekvoten som landskapet har behörighet över.

I ett brev till ministeriet i går deklarerade landskapsregeringen att fisket fortsätter på Åland som tidigare oavsett ministeriets beslut, och att frågan förs till HD.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »