Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 16:43Uppdaterad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 17:14
  • Landshövding Marine Holm-Johansson. Foto: Marcus Boman

Landshövdingen om läget i Finska viken: Det finns ingen anledning till oro

På Åland råder normalläge gällande beredskapen och det finns ingen anledning till oro. Det säger landshövding Marine Holm-Johansson om Åland och läget i Finska viken där en läcka på en gasledning och en skadad datakabel upptäcktes förra veckan.

 I går, tisdag, höll statsrådet en presskonferens om händelsen där det framkom att Centralkriminalpolisen utreder händelsen som grovt sabotage. 
- Vi får uppdateringar löpande från respektive myndigheter och följer noggrant med vad som händer. Finland har en god beredskap och alla kan känna sig lugna och trygga. Om det finns anledning till åtgärder är vi beredda men tills vidare finns det ingen anledning att fundera, läget är lugnt, säger Marine Holm-Johansson.  

Gällande de sjökablar som går till Åland vill Holm-Johansson inte kommentera gällande säkerheten. Kablarna som allmänt kallas Sverigekabeln och Finlandskabeln är Kraftnät Ålands. Conny Rosenberg, vd på Kraftnät Åland, säger till Ålands Radio att han inte vill kommentera gällande säkerheten men att kablarna är övervakade, och övervakade av flera.  
Rosenberg är inte orolig gällande säkerheten men säger att Kraftnät Åland är mer uppmärksamma nu. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »