Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 september, 2012 - 07:18Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Läkare bestämmer plats<br>för vård utanför Åland

Tolkningen av av ÅHS dokument om huvudprinciper för upphandling av och remittering till vård utanför Åland innebär att en helhetsbedömning ska göras av remitterande läkare. Det har ÅHS-styrelsen beslutat. Det innebär att det inte råder fritt val för patienten när det gäller vart remissen ska skickas. -Det finns tillfällen då den vård vi kan erbjuda i Finland är billigare och minst lika bra som den i Sverige, och då kan vi välja att skicka patienten till ett sjukhus i Finland. Detta trots att det kan innebära att patienten tas om hand av personal som inte har svenska som modersmål, säger ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Rask. ÅHS ledningsgrupp planerar att besöka Åbo universitetssjukhus i oktober för att försöka förbättra den svenskspråkiga servicen vid sjukhuset i Åbo.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »