Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 april, 2023 - 16:20Uppdaterad: onsdag, 26 april, 2023 - 16:20
  • Lagtinget debatterade bland annat dricksvatten i dag.

Lagtinget enigt om att mer måste göras för att skydda vårt dricksvatten – men behövs en till arbetsgrupp?

Lagtinget är enigt om att mer behöver göras för att förbättra tillgången på dricksvatten – men ändå var dagens debatt lång och stundtals hätsk.  

Landskapsregeringen har föreslagit flera lagändringar med syftet att implementera EU:s dricksvattendirektiv vars mål är att säkerställa och förbättra tillgången på dricksvatten. Social- och miljöutskottet föreslår att lagförslagen ska antas men efterlyser bland annat ytterligare politiska åtgärder för att skydda dricksvattentäkterna få flera har en otillfredsställande ekologisk status.  

Men trots det stundtals höga tonläget kunde många i slutet av diskussionen enas om ett klämförslag som Camilla Gunell (S) förde fram. Hon vill att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen att inrätta en samordningsgrupp för koordinering av dricksvattenfrågor med berörda parter som ska ta fram en strategi. Uppdraget skulle vara att ta fram en strategi för säkra dricksvattentillgången.  
- Jag tror att det finns en övergripande samsyn att det här vore en bra sak att göra, och jag hoppas att den välviljan också finns hos regeringspartierna, säger Gunell. 

Från Centerhåll fick Gunells förslag positiva kommentarer, men något stöd från Obunden samling får det knappast. 
- Det sista vi behöver i det här ärendet är nya kommissioner eller nya kommittéer. Vi ska se till att de sakägare ska börja använda sina rättigheter och den lagstiftning som gäller och se till att skydda vattentäkterna, säger Marcus Måtar (Ob). 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »