Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 juni, 2018 - 15:44Uppdaterad: måndag, 4 juni, 2018 - 16:55
  • Kommunreformen debatterades i lagtinget i dag. Arkivfoto: Malin Lundberg

Lagtinget debatterade kommunreformen

Oppositionspartiet Åländsk center var inte imponerat över det lagförslag om reform av kommunstrukturen på Åland som kansliminister Nina Fellman idag presenterade för lagtinget. I debatten som följde jämförde centerns partiordförande Veronica Thörnroos förslaget med ett husbygge där det enda som kommunerna får bestämma över är om färgen på fönsterkarmen ska vara vit eller gul.

Centerns gruppledare Harry Jansson tog starkt avstånd från vad han fortsättningsvis kallar en tvångslag och uttryckte sin vilja att hellre avgå som kommunstyrelseordförande i Jomala kommun än att medverka i en medling med kommunsamordnaren.
Liberalernas John Holmberg anklagade Harry Jansson för populistisk smörja och för att låta som en gammal LP-skiva och efterlyste istället centerns alternativ till kommunreform, vilket han blev utan. Liberalernas gruppledare Viveka Eriksson var tydlig med att liberalerna ställer sig bakom lagförslaget men att partiet ser en tvåkommunslösning som slutmålet, bestående av Skärgården och fasta Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »