Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 februari, 2024 - 15:26

Lagtinget: Betala skadeståndet fortast möjligt – Ob vill inte ha en “sanningskommission”

Lagtinget var i dag enigt om att elhybridskadeståndet ska betalas så fort som möjligt. Däremot finns det ingen konsensus kring vad som ska hända sen.

Debatten om landskapsregeringens äskande om 13,3 miljoner euro var avklarad på en dryg timme. Nu ska finans- och näringsutskottet säga sitt och sedan fortsätter behandlingen på måndag. De flesta av partierna anser att hanteringen av elhybridfärjan – från början till slut – måste utredas. Vissa kallar det en utomstående granskning, andra en sanningskommission.  

En av ledamöterna som under dagens debatt beskrev vikten av transparens för att på så sätt återställa allmänhetens förtroende till landskapsregeringen och lagtinget var Socialdemokraternas Nina Fellman.  
– Vi välkomnar den granskningen även om det kanske kommer fram saker som kanske är obekväma för oss själva, sa hon. 

Från Centern gavs inget besked kring hur de ställer sig till en granskning men från Obunden samling uttrycktes skepsis.  
– Vi kan inte ha en sanningskommission som berättar för folk var den yttersta skulden ligger. Folk ska få läsa och sedan avgöra själva, säger Stellan Egeland till Ålands Radio. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »