Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 maj, 2023 - 10:25Uppdaterad: måndag, 8 maj, 2023 - 17:09

Lagförslag om livsmedelslagen upprör småproducenter

Social- och miljöutskottet har inlett behandlingen av landskapsregeringens förslag på en ny livsmedelslag. Förslaget motiveras med att det skulle underlätta tillsynen av produktionen, men även förbättra säkerheten för konsumenten.

Förslaget skulle innebära att livsmedelsproducenter skulle betala en årlig grundavgift på 150 euro till ÅMHM.   
– De som kommer påverkas av det här är små livsmedelsproducenter. För en icke-insatt i ett mathanverksföretag så låter det här kanske som en liten summa, men Åland består av många småföretagare som gör mathantverk vid sidan om och då kan omsättningen vara väldigt liten, säger Harriet Strandvik, verksamhetsledare för Mathantverksföreningen på Åland.  

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) vill inte kommentera förslaget i dess nuvarande form eftersom det är i utskottsbehandling. Han menar ändå att vissa ändringar kommer att ske.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »