Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 mars, 2022 - 05:58Uppdaterad: måndag, 28 mars, 2022 - 17:32

Kvinnliga par får fertilitetsvård

ÅHS tillåter framöver att kvinnliga par och ensamstående kvinnor får infertilitetsbehandling via ÅHS.

Det beslöts på Ålands hälso- och sjukvårds ÅHS styrelsemöte i fredags.
-Det här betyder att all diskriminering i fertilitetsvården som funnits tas bort, vi har harmoniserat regelverket med omkringliggande regioner. Men samma lämplighetsprövning gäller för de här grupperna som för alla andra som får infertilitetsbehandling, säger ÅHS styrelseordförande Wille Valve.
Det konstaterades också att ÅHS bokslut för fjolåret visar ett plusresultat på 3,8 miljoner euro. Han säger att det till stor del beror på engångskostnader som hänger samman med pandemin, det beror också på vissa sänkta personalkostnader till följd av att det fanns vissa vakanta tjänster och det beror även på billigare vård utanför Åland.
-Externvården blev 1,3 miljoner billigare, men det tror vi inte håller i sig i år. Men det finns också 0,8 miljoner i intäktsökningar, det handlar bland annat om ersättningar från staten, FPA och försäkringsbolag, säger Wille Valve
Man beslutade också om förändringar för tandvården i skärgården och frångår den trailerlösning som funnits fram till nu.
-Nu ingås ett hyresavtal med en stor bil som ska förse skärgårdsborna med den bastandvård som finns stipulerad i regeringsprogrammet, säger Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »