Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 13 januari, 2024 - 12:00Uppdaterad: måndag, 15 januari, 2024 - 08:05

Kvinna dömd till villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott i Lemland

Den kvinna som i december åtalades för bland annat två fall av grova djurskyddsbrott har nu dömts av Ålands tingsrätt, som i huvudsak går på åklagarens linje.  

Kvinnan döms till villkorligt fängelse i tio månader. Därtill får hon inte äga, hålla eller sköta djur under 5 års tid.  

Enligt domslutet har kvinna i i Lemland hållit 15 hundar, varav åtta valpar, i strid med djurskyddslagens bestämmelser i allmänhet. Hundarna har inte haft tillgång till utehägn och hållits i utrymmen med grava hygienbrister. Vid inspektion utförd av ÅMHM har det uppdagats att hundarna hållits i stank, smuts och sin egen avföring. Stanken har varit mycket stark och somliga hundar har hållits inspärrade i rum, där det sedermera uppstått högar med avföring och färska urinfläckar, enligt tingsrätten. 

Brottet som helhet bedöms som grovt. Ålands tingsrätt skriver i sin dom att kvinnan uppsåtligen eller av grov oaktsamhet utsatt djur för onödigt lidande, smärta och onödig plåga samt att hon eftersträvat ekonomisk vinning. 

Förutom grova djurskyddsbrott döms kvinnan även för bland annat bedrägeri, skadegörelse och stöld. Målsägande utgörs här av ett flertal företag och privatpersoner som kvinnan haft kontakt med i sin verksamhet. Hon ska ersätta dem med ett belopp som totalt överstiger 10 000 euro. Domen har inte vunnit laga kraft. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »