Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 september, 2022 - 11:55Uppdaterad: torsdag, 1 september, 2022 - 11:55
  • Landskapsregeringen är kritiska till storleken på statsstödet.

Kritiska mot sänkt covidstöd

Statsstödet som social- och hälsovården får för direkta kostnader som orsakats av covid 19-pandemin föreslås sänkas från 31 euro per dag till sex euro per dag. Det är något som landskapsregeringen riktar kritik mot.

I ett utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet skriver LR att sex euro per invånare inte motsvarar de faktiska kostnaderna för bland annat övertids-och tilläggsarbete på grund av coronaåtgärder och extra arbetskraft, material, utrustning, hygienkostnader och köpta tjänster med tanke på coronaåtgärderna.

Kommunerna och kommunalförbunden på Åland har under år 2022 fortsatt haft direkta merkostnader på grund av covid-19 pandemin som den föreslagna stödordningen inte kompenserar.

LR föreslår att staten i en tilläggsbudget budgeterar ett särskilt anslag för understöd till åländska kommuner, kommunalförbund och Ålands hälso- och sjukvård. Stödordningen bör täcka alla direkta merkostnader för covid-19 epidemin och gälla kostnader för hela år 2022.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »