Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2022 - 06:34Uppdaterad: torsdag, 24 mars, 2022 - 17:28
  • Det behövs en långsiktig lösning för lantbruket, anser ÅPF. Arkivbild.

Krisstöd ingen långsiktig lösning för lantbruket

- Redan under förra året steg priserna på bränsle och andra produkter som lant- och jordbrukare, och särskilt djurhållare behöver. Det här året och dess svängningar har återigen haft stor påverkan på vår lönsamhet och det är svårt för oss att se någon bra lösning, säger Ålands producentförbunds, ÅPF:s, ordförande Birgitta Eriksson-Paulsson.

På ÅPF:s styrelsemöte under onsdagen diskuterades rikets erbjudande om krisstöd till branschen, som drabbats av både ökade driftskostnader och en minskande lönsamhet. Eftersom Åland har egen behörighet för miljöersättningar och LFA måste ÅPF och dess takorganisation SLC se till att stödet delas ut via sådana system så att det inte hamnar i strid med de åländska. Stödet kan inte styras via landskapsregeringen. Men enligt Birgitta Eriksson-Paulsson är stöd oavsett ingen långsiktig lösning, och åtgärdar inte grundproblemet.
- Så länge handeln inte går med på att höja priser eller en mer rättvis fördelning tror jag att de första åländska producenterna kommer att lägga ner verksamheten inom en ganska snar framtid. Många går back, och har inga pengar på kammaren, säger hon.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »