Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 april, 2022 - 05:46Uppdaterad: måndag, 11 april, 2022 - 10:59

Kraftig ökning av ärenden hos förvaltningsdomstolen

Antalet inkomna ärenden till Ålands förvaltningsdomstol har fördubblats under de senaste fem åren.

År 2017 fick Ålands förvaltningsdomstol in 83 ärenden och sedan dess har antalet ökat nästan varje år och ifjol fick de in 175 ärenden.

Förvaltningsdomare Irina Wikström nämner både ett ökat antal av ärenden kopplade till arbetslöshetsförmåner och en ökning av barnskyddsärenden som två delorsaker till ökningen.

I takt med att förvaltningsdomstolen får in fler ärenden så har handläggningstiderna blivit längre. Vissa ärenden, som till exempel barnskyddsärenden, måste handläggas och avgöras så fort som möjligt, vilket gör att andra får vänta längre. Någon genomsnittlig handläggningstid finns inte, men i nuläget är det åtminstone 100 ärenden som är mer än ett år gamla.

Enligt Irina Wikström vore det önskvärt ifall personalresurserna ökade så att det fanns två förvaltningsdomare.

”För att säkerställa att det hela tiden och under alla omständigheter skulle finnas tillräckligt med resurser för att sköta ärendena”, skriver hon i ett mejl till Ålands Radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »