Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 augusti, 2018 - 15:02Uppdaterad: torsdag, 9 augusti, 2018 - 17:24
  • Riksdagsledamot Mats Löfström tycker förslaget till statsbudget är konservativt med få överraksningar. Arkivfoto: Frippe Granlund
  • Finansminister Mats Perämaa tycker det är bra att hans kollega i riket, Petteri Orpo, inte går in för någon valbudget. Arkivfoto.

"Konservativt förslag till statsbudget"

Ålands riksdagsman Mats Löfström anser att Finansministeriets förslag till statsbudget för 2019 är konservativt och med få överraskningar. Finansminister Mats Perämaa är oroad över att tillväxten i Finland avtar.

-Det är glädjande att statsfinanserna överlag förbättrats och fortsätter att förbättras. Men det är bekymmersamt att det budgeteras för ett underskott på 1,7 miljarder, vilket visar att intäkterna inte räcker till för utgifterna trots att vi befinner oss i en högkonjunkter. Det säger Mats Löfström.

Arbetslösheten har sjunkit i Finland men det är fortfarande 250 000 personer som är utan jobb och Mats Löfström vill se ännu fler åtgärder för att minska arbetslösheten och få en budget i balans.

Mats Löfström saknar också krisåtgärder för jorbruket med anledning av den torra sommaren.

Perämaa lite oroad

-Det största orosmolnet för Ålands del är att tillväxten i Finland är på väg att avta något, samtidigt som staten lånar pengar för att klara sina finanser. Det säger finansminister Mats Perämaa i sin kommentar om Finansministeriets förslag till statsbudget för 2019.

  Enligt Perämaa finns inget i budgetförslag som direkt skulle rikta sig mot Åland.

-Lättnaderna för farledsavgifterna tycks kvarstå och jag ser inga skattepolitiska åtgärder som direkt slår mot Åland säger Mats Perämaa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »