EU har efter långa förhandlingar kommit fram till att man ska vässa utsläppshandeln. Det innebär att fler sektorer ska betala för sina utsläpp och att utsläppen ska kosta mer. EU vill att fram till år 2030 ska alla sektorer som berörs av utsläppshandeln gemensamt försöka minska på sina utsläpp med 62 procent, jämfört med 2005.
Mats Björkendahl säger att detta kommer drabba europeiska företags ekonomi. EU ETS gäller alla fartyg oavsett flagg som trafikerar inom dess geografiska område, om de är över 5000 bruttoregisterton. Men är fartyget under 5000 bruttoregisterton gäller inte EU ETS, en konkurrensfördel för mindre fartyg som inte trafikerar inom EU.
- Samtliga rederier och fartyg som omfamnas av utsläppshandeln kommer vidta åtgärder för att minska på sina utsläpp och därmed sina kostnader för utsläppshandel, säger Mats Björkendahl.
Publicerad: måndag, 19 december, 2022 - 21:58Uppdaterad: måndag, 19 december, 2022 - 21:58
Konkurrensfördel för rederier utanför EU
EU ETS, alltså EU:s system för utsläppsrättshandel ska börja inkludera sjöfarten. Det kommer ge en konkurrensfördel för de fartyg som inte trafikerar inom EU, menar Mats Björkendahl, specialsakkunnig vid Rederierna i Finland.