Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 15:24Uppdaterad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 17:38
  • Jonas Himmelstrand vill ha personer som jobbar professionellt med hemundervisning. Arkivfoto: Jessica Shanthi Säll

Kompetenscentrum kunde samordna hemundervisning

Ett kompetenscentrum skulle ge både kommunerna och hemundervisarna det stöd som behövs. Det säger Ålands hemundervisarförenings ordförande Jonas Himmelstrand med anledning av landskapsregeringen kunnat konstatera att det finns hemundervisade elever som inte klarat prövningstillfället som hålls för att se nivån på kunskaperna.

 Antalet barn som hemskolas på Åland har ökat från 35 i fjol till 57 i år. Alla familjer är inte medlemmar i föreningen säger Jonas Himmelstrand. Men många hemundervisande familjer tycker att tillsynen från skolorna fungerar rätt väl.

-Det är duktigt gjort av de åländska skolorna och kommunerna att hantera en så annorlunda undervisningsform relativt snabbt, säger Jonas Himmelstrand.
Men det är skillnad mellan kommunerna och när Jonas Himmelstrand var medlem i en sakkunniggrupp för den nya läroplanen föreslog man ett kompetenscentrum för kommunerna, där man kan samordna hanteringen.
-Det skulle gagna Åland bäst om några personer jobbade professionellt enbart med hemundervisning och lärde sig hur det fungerar, säger Jonas Himmelstrand.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »