Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 november, 2019 - 06:41Uppdaterad: måndag, 11 november, 2019 - 08:16
  • Kurt Carlsson är kommundirektör i Hammarland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Nina Smeds.

Kommuner kan tvingas fortsätta anställa obehöriga

I slutet av oktober släppte Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, sin granskning av behörigheten hos kommunernas socialarbetare. Slutsatsen var att man inte får anställa obehöriga till tjänsten, något kommunerna regelmässigt tvingas göra.

Men ÅMHM:s rapport underkändes av Ålands kommunförbund eftersom ÅMHM enligt förbundet saknar laggrund för granskningen. Åland har egen behörighet men har antagit en blankettlag från riket som sedan dess ersatts av annan lagstiftning. Det gör att de åländska reglerna innehåller hänvisningar till paragrafer som helt enkelt inte finns längre. Också ÅMHM:s granskning anklagas för att hänvisa till icke existerande paragrafer, något som kommunförbundet alltså reagerat på. För de kommuner Ålands radio talat med har granskningen totalt sett liten eller ingen betydelse. De fortsätter rekrytera som tidigare.

- Vi har precis slutfört en rekrytering. ÅMHM var inte helt nöjda med den formulering vi haft (att man även utan socialarbetarbehörighet kan komma ifråga för anställning, red anm). När vi i framtiden söker folk måste vi söka folk som har den formella behörigheten. Men kommer det inte in behöriga ansökningar måste vi välja någon annan, säger Kurt Carlsson, kommundirektör i Hammarland.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »