Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 augusti, 2023 - 07:14Uppdaterad: fredag, 4 augusti, 2023 - 09:31

Karenstiden för män som har sex med män slopas – blodgivning blir samma för alla 

Karenstiden för blodgivning för män som har sex med män slopas, det rapporterar Svenska Yle.

Ändringen träder troligtvis i kraft den första oktober i år enligt Fimea, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet.

Den nuvarande karenstiden är fyra månader, vilket betyder att män som har sex med män måste avstå från sex i minst fyra månader innan de kan ge blod oavsett om de bara har en sexpartner eller har varit tillsammans med sin partner under en längre tid. Den nya ändringen innebär att kriterierna vid blodgivning blir samma för alla.

I Finland finns en expertgrupp som samlas varje år för att se över kriterierna för vem som får ge blod, där man under flera år följt med situationen kring män som har sex med män. 

– På expertgruppens förra möte talade vi om möjligheten att ändra på det här kriteriet. Sedan var det nya förslaget på remiss och nu har Fimea fått in 15 utlåtanden. Alla som uttalat sig godkände förslaget. Nu går vi vidare med processen, säger överinspektör Anu Puomila, som övervakar den sektor inom Fimea som har med blod att göra, till Svenska Yle

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »