Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 29 oktober, 2022 - 13:07Uppdaterad: lördag, 29 oktober, 2022 - 15:09

Justitieministeriet avbröt förhandlingarna om självstyrelselagen

Justitieministeriet avbröt förhandlingarna om självstyrelselagen och skickar sitt eget förslag om ändringarna ut på remiss. Redan den 9 november ska remissvaren vara inne. Det meddelar vice lantråd Harry Jansson (C).

Det handlar om de mindre ändringarna i självstyrelselagen som förhandlats om sedan i september.
-Vi är varken nöjda med hur de vill att smittskyddet ska regleras och vi är heller inte nöjda med vad de vill föra på våra kommuner. Vi vill att man alltid ska överrenskomma i vilken utsträckning Åland sköter olika saker. Det säger Harry Jansson.

Landskapsregeringen och lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd är ense om att ministeriets förslag inte svarar upp mot det åländska samhällets långsiktiga intressen och därför arbetar man nu med att ta fram ett eget förslag till lagmotion som kan skickas till Finlands riksdag.

Dessutom träffar lantrådet Veronica Thörnroos och minister Annette Holmberg-Jansson justitiekansler Tuomas Pöysti den 3 november för att bland annat diskutera den här uppkomna situtationen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »