Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 februari, 2023 - 22:00Uppdaterad: måndag, 6 februari, 2023 - 22:00
  • JO rekommenderar polisen att se över sina rutiner gällande övervakningen av frihetsberövade.

JO ser problematik i övervakningen av frihetsberövade

Det är problematiskt att frihetsberövade på Åland inte alltid övervakas av personer som befinner sig i samma lokal, det anser justitieombudsman, JO, Petri Jääskeläinen.

I november ifjol utfördes tre oanmälda inspektioner på Åland på justitieombudsmannens initiativ och på basen av inspektionerna vill JO att landskapsregeringen senast den 28 april tar ställning till ett antal frågeställningar.

JO konstaterar, återigen, att frihetsberövade under vissa dagar eller tider övervakas via kameror från alarm- och lägescentralen som är två våningar upp från förvaringslokalen. Polisen har i en kommentar förklarat att det görs på grund av resursbrist.

- En person på plats har de bästa förutsättningarna att övervaka frihetsberövade, säger äldre ombudsmannasekreterare Peter Fagerholm.

JO menar också att det är problematiskt att samma polis som ska övervaka de frihetsberövande samtidigt arbetar med att ta emot nödsamtal. Han frågar sig hur den personen effektivt och snabbt kan reagera även på en nödsituation i förvarningslokalen, till exempel om en frihetsberövad behöver första hjälp.

”Justitieombudsmannen betonar att övervakandet av frihetsberövande och mottagande av nödsamtal är båda mycket viktiga uppgifter”, står det i inspektionsprotokollet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »