Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 maj, 2023 - 14:34Uppdaterad: torsdag, 4 maj, 2023 - 10:34
  • Bronsspännet finns nu i Ålands museums samling.

Järnåldersspänne hittades i gurkland – blir nu en del av Ålands museums samling

Ett bronsspänne hittades på 60-talet i ett gurkland i Finström Västanträsk. Nu blir fyndet från yngre järnåldern ett välkommet tillskott i Ålands museums samling.  

Ifjol lämnades spännet in till landskapet av en privatperson vid namn Victoria Gottberg. Hon uppgav då att fyndet gjorts av en släkting till henne en sommar på 60-talet då personen rensade ogräs i ett gurkland.  

Spännet – eller bältessöljan – är ornerat med två drakhuvuden. Enligt ett utlåtande är föremålet av sådan art att det ”kompletterar och berikar samlingen för framtida forskning och tolkning av vår kulturhistoria” varför det ska bli en del av Ålands museums samling. Landskapsregeringen har beslutat att spännet ska tillfalla landskapet utan lösen och att Ålands museum ska stå för konserveringskostnaderna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »