Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 maj, 2023 - 16:11Uppdaterad: fredag, 5 maj, 2023 - 16:27
  • Camilla Gunell (S), Alfons Röblom (HI) och Katrin Sjögren (Lib) riktade skarp kritik mot landskapsregeringen under en presskonferens idag. Samtidigt meddelade de dock att de inte lämnar ett misstroendeyrkande.

Inget misstroendeyrkande men oppositionen uppmanar LR till politisk verkstad

Oppositionen kommer inte att lämna in ett misstroendeyrkande mot landskapsregeringen.

– Vi har vänt och vridit på frågan om vad som är bäst för ålänningarna, sa Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren när beslutet meddelades tidigare idag. 

Liberalerna, Socialdemokraterna, Hållbart initiativ och Ålands framtid har alltså gemensamt beslutat att de inte lämnar in ett misstroendeyrkande. Men de kommer med en stark uppmaning till landskapsregeringen och lantrådet Veronica Thörnroos (C): leverera.  

– Från landskapsregeringen finns det löften om lagstiftning i slutet på maj; vatten- och avfallslagstiftning och en kriskommunlag. En regeringskris skulle förminska möjligheten till att man kan leverera. Nu är det upp till landskapsregeringen att hålla sina löften, säger Katrin Sjögren. 

De uppmanar lantrådet att söka allianser med oppositionen i frågor där motstånd finns inom något av regeringspartierna. Hållbart initiativ anser att lantrådet borde gå längre än så och bilda en minoritetsregering.  

– Det har aldrig gjorts förut. Men eftersom vi söker nya lösningar på gamla problem så tipsar vi gärna lantrådet om det – bilda minoritetsregering och sök stöd för de viktiga lagförslagen i lagtinget, säger Alfons Röblom, talesperson för Hållbart initiativ. 

Ålands framtids lagtingsledamot Anders Eriksson deltog inte i presskonferensen på grund av förhinder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »