Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 mars, 2013 - 15:05Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Inget medborgarinitiativ till lagtinget

Det behövs ett betydligt större understöd för att få in ett medborgarinitiativ till Ålands lagting än till riksdagen i Helsingfors. För att få riksdagen att behandla ett medborgarinitiativ krävs 50.000 namnunderskrifter, eller cirka en procent av hela befolkningen. Men för att få lagtinget att ta emot ett medborgarinitiativ i en fråga där Åland har behörighet, krävs ett stöd från 3,5 procent av befolkningen eller 1.000 underskrifter. - När vi införde möjligheten tyckte man i lagtinget att 1.000 underskrifter var en bra och jämn siffra, och att det ändå är praktiskt relativt lätt att samla in namn i vårt lilla samhälle, säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson. I veckan inleddes insamlingen av underskrifter för ett medborgarinitiativ till riksdagen om lagstiftning om könsneutrala äktenskap. På Åland har ingen tagit initiativ till ett medborgarinitiativ till lagtinget trots att det blev möjligt för några år sedan. För att få skriva under skall man ha varit röstberättigad i det senaste lagtingsvalet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »