Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 mars, 2023 - 16:40Uppdaterad: tisdag, 14 mars, 2023 - 21:22

Informationsmöte om integration gav inte svar på kommunernas frågor

Det råder fortfarande oklarhet kring hur kommunerna ska sköta integrationen av bland annat de ukrainare som nu kan söka hemkommunstatus på Åland. 

Igår ordnade Mariehamns stad, AMS, KST och Landskapet ett informationsmöte med syfte att klargöra frågor kring lagstiftningen och byråkratin. 

Ålands radios rundringning till några av kommunerna visar ändå att kommunerna hade önskat mer konkret information om hur samordnandet kunde skötas och till vilket pris.  

Flera kommuner riktar nu blickarna mot Mariehamns stad, som kommit längst med integrationsarbetet. 

Enligt statsdirektör Arne Selander är också stadens integrationsarbete så pass i sin linda att det är svårt att göra en kostnadskalkyl och säga något om tidtabellerna.  

- Vi välkomnar alla kommuner till ett samarbete, säger Selander. 

Ingrid Zetterman, styrelseordförande i Mariehamn deltog i mötet och menar att inte heller Mariehamn har kommit så långt som man borde. 

- Det är uppenbart att hela Åland jobbat för lite med integrationsfrågor. Inga strukturförändringar har skett men vi har fått många nyanlända och nu krävs ett mer strukturerat politiskt arbete. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »