Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 januari, 2023 - 18:37Uppdaterad: onsdag, 11 januari, 2023 - 06:07
  • Finansminister Roger Höglund (C) och finanschef Conny Nyholm.

”Inflationssiffrorna är oroväckande”

Den fjärde tilläggsbudgeten för 2022, som landskapsregeringen klubbade på tisdagen, snyggar till siffrorna för fjolåret, men det ekonomiska läget oroar.

Det framkom när landskapsregeringen presenterade budgeten på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Som väntat innehåller budgetförslaget flera anslag för att täcka det förhöjda priset på bunker, för endast skärgårdstrafiken behövs 3,6 miljoner euro i tilläggsmedel. Däremot innehåller budgeten en stor intäkt i form av 17,5 miljoner euro i ett särskilt bidrag från staten för landskapets coronakostnader för år 2020. Kompensationen var känd sedan tidigare men tas först nu upp i budgeten.

I grundbudgeten för ifjol budgeterade landskapsregeringen för underskott på 11,2 miljoner medan man nu budgeterat för ett överskott på 2,1 miljoner euro för 2022. Vad det faktiska resultatet blev återstår att se.

- Förhoppningsvis landar vi på ett överskott och det är ju bra, sa finansminister Roger Höglund (C).

Finanschef Conny Nyholm påminde om att dagens inflationssiffror är oroväckande.

- Den nivån vi ser just nu, det är inte långsiktigt hållbart, då blir det svårt att hålla ihop en budget, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »