Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 augusti, 2023 - 06:11Uppdaterad: torsdag, 24 augusti, 2023 - 09:47
  • David Ståhlman, projektledare för samråd och tillstånd på Ilmatar Offshore. Foto: Tomas Tornjefjell.

Ilmatars avgränsningssamråd lockade ett 70-tal personer – även starkt kritiska röster höjdes

Ett 70-tal personer kom till gårdagskvällens öppna avgränsningssamråd som arrangerades av företaget Ilmatar Offshore, som planerar att uppföra havsbaserad vindkraft på två områden norr om Åland, inom åländskt territorialvatten. 

– Områdena är belägna cirka 15 kilometer från Ålands norra kust, cirka 45 kilometer från finska kusten och cirka 60 kilometer från den svenska kusten, säger David Ståhlman, som är projektledare för samråd och tillstånd hos Ilmatar Offshore.  

En av de som ställde kritiska frågor under mötet var Lena Laitinen, som tidigare huvudsakligen sett positivt på vindkraft och grön energi. Hon undrade bland annat om det finns risk för att vindkraftverken säljs till utländska intressenter när de är färdigbyggda och huruvida det finns medel avsatta för att avveckla kraftverken efter cirka 30 år. 
David Ståhlman håller med om att det handlar om stora kraftverk på upp till 400 meter. När det handlar om medel för att avveckla kraftverken sa Ståhlman att Ilmatars grundtanke är att man ska sköta driften av vindkraftverken och inte sälja dem vidare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »