Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 juni, 2017 - 14:47Uppdaterad: fredag, 30 juni, 2017 - 15:17
  • Många har sökt åländska gymnasieutbildningar till hösten. Endast till Ålands Lyceum finns det i dagsläget lediga studieplatser. Arkivfoto.

Högt tryck på vissa gymnasieprogram

I år har 443 personer sökt gymnasieplats på Åland till höstterminen. Totalt finns det 409 studieplatser, vilket innebär att det är 34 fler sökande än vad det finns platser.

Ålands gymnasiums IT-chef Ronny Holmström-Wall berättar att det i dagsläget är svårt att säga hur många som kommer att sakna plats på gymnasium i höst, i och med att urvalet fortfarande pågår och de som står på reservlistan till olika program inte fått veta om de kommer att bli antagna ännu.

- Om det är många som tackar nej till sin plats så öppnar det ju upp flera nya platser, berättar Ronny Holmström-Wall.

I år har det varit svårt att komma in på hotell- och restaurangprogrammet, där det har varit dubbelt så många sökande som antalet platser. Andra populära program är informations- och kommunikationsteknik, el- och automationsteknik samt företagsekonomi. Extra svårt har det varit att komma in på frisörprogrammet, där det endast funnits fem platser för ungdomar att söka.

Det finns endast lediga studieplatser på Ålands lyceum. Att det finns platser kvar där betyder dock inte att man blir antagen. För att bli antagen på Ålands lyceum måste man nämligen uppnå ett visst antal poäng.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »