Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 november, 2018 - 05:55Uppdaterad: torsdag, 29 november, 2018 - 06:38
  • Tove Nylund är specialsakkunnig vid landskapsregeringens socialvårdsbyrå. Foto: Nina Smeds

Hemvårdsstödet utvärderas

Bidrog det nya systemet för hemvårdsstöd till ökad jämställdhet och flexibilitet? Det vill landskapsregeringen få svar på i den planerade utvärderingen av stödet, som finns med i budgetförslaget 2019.

Den nya lagen trädde i kraft i januari 2016 och innebar bland annat höjda summor och nya stöd. Det grundläggande hemvårdsstödet betalas ut för barn mellan nio månader och tre år, som inte är i kommunal barnomsorg. Tove Nylund, specialsakkunnig vid Socialvårdsbyrån säger att man ville öka valfriheten och möjligheten att kombinera föräldraskap med yrkesarbete samt att främja jämställdheten.
-Statitisken visar att för cirka tio år sedan var endast 7 procent av männen hemma med hemvårdsstöd och den senaste statistiken visar att det nu är 11 procent, säger Tove Nylund.

-Genom vår utvärdering ska vi ta reda på om det här är ett bra alternativ för papporna att också vara hemma. Det är ett problem att vi inte har jämförande material eftersom man inte gjort utvärderingar av den gamla lagen, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »