Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 16:09Uppdaterad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 17:21
  • Näringsminister Camilla Gunell söker nytt sätt att angripa vargfrågan efter att HD underkänt jaktlag. Arkivfoto: Marika Kvarnström

HD underkänner ändring i jaktlagen

- Vi måste försöka angripa den här frågan på ett annat sätt. Det säger näringsminister Camilla Gunell, socialdemokraterna med anledning av att Högsta domstolen underkänner den ändring i jaktlagen som Ålands lagting godkände den 13 juni för att göra det möjligt för privatpersoner att döda en varg som går till attack mot tamdjur.

- HD kräver att vi i lagen ska kunna precisera exakt när och hur man får bedriva den här akuta skyddsjakten. Det blir väldigt svårt att lagstifta så precist, säger Camilla Gunell, som öppnar för att utvidga rätten för skyddsjakten och istället knyta jakträtten till en tillståndsgivning.
   Det tillfälliga tillståndet att skjuta varg som angriper tamdjur förlängdes nyligen till och med den sista oktober. Tillståndet är kopplat till den nu gällande jaktlagen och berörs inte av Högsta Domstolens utlåtande.
- Det här är ett tillstånd, som gäller för en viss tid. En lagstiftningen hade gett en mer kontinuerlig rätt till akuts skyddsjakt, säger näringsminister Camilla Gunell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »